Verbinden leidt tot veerkrachtig ondernemen

Organisatieadvies

Rubriekenoverzicht

Algemeen
Aantal documenten: 6
Over coaching
Aantal documenten: 5
Organisatieadvies
Aantal documenten: 8
Boeken
Aantal documenten: 6
Cedeo
Aantal documenten: 2

Organisatieadvies

15 managementfouten die talent weg jagen

Leidinggeven aan een groep medewerkers is nooit eenvoudig, maar met de economische onzekerheid van nu is dit een nog grotere uitdaging. Want hoe kan een bedrijf er voor zorgen dat medewerkers gemotiveerd en enthousiast blijven terwijl ze minder beloningen in het vooruitzicht hebben?

Strategie bepalen zonder Blinde Vlekken

Het intellect van IBM deed recent onderzoek naar de wijze waarop 225 van de Grootste ondernemingen in deze hectische tijden tot de bepaling van hun Strategie komen. De conclusie is schokkend: besluiten worden genomen zonder dat men beschikt over de juiste informatie en de ‘blinde vlekken' die ontstaan tijdens deze besluitvorming, worden steeds groter

Crisis veroorzaakt door falend leiderschap

De oorzaak van de crisis heeft niets te maken met foute hypotheken, rare kredietverstrekkingen of zelfs bovenmatige hebzucht. Dat zijn slechts symptomen, stelt Harvard managementhoogleraar Bill George. De wortel van het kwaad is falend babyboom leiderschap. Maar, er is hoop: een nieuwe generatie leiders staat klaar. Een jongere generatie die zijn vuurdoop nu in barre tijden krijgt, en niet pas aan het eind van zijn babyboom loopbaan.

De controlereflex: verstarring vs vernieuwing!

Het gaat tenslotte om vooruitgang, want wie met zijn gezicht naar het verleden staat, staat met zijn rug naar de toekomst!
‘The Chinese use two brush strokes to write the word crisis. One brush stroke stands for danger; the other for opportunity. In a crisis, be aware of the danger, but recognise the opportunity.' John F. Kennedy

Bedrijven die er in slagen om, zonder de bedreigingen over het hoofd te zien, de kansen te ontdekken en te benutten, komen sterker uit de crises dan ze erin zijn gegaan. Je moet jezelf dan wel kunnen vernieuwen. Veel organisaties doen echter het tegenovergestelde: centraliseren van macht.

Veranderen en ontwikkelen

Elkaar snel opvolgende veranderingen binnen de organisatie zouden de Nederlandse werknemer verandermoe maken. Niets is minder waar. De mens wil juist veranderen en zich ontwikkelen. Maar dan wel vanuit zijn eigen kracht en creativiteit, niet omdat het moet van de baas. De feiten liegen er niet om.

Managers ondermijnen ondernemerschap met stappenplan

Managers die de cultuur binnen een bedrijf willen veranderen, komen met hele stappenplannen om dat te bereiken. Maar daarmee bereiken zij vaak het tegenovergestelde. Zij zeggen dat ze ondernemerschap en een proactieve opstelling willen versterken, maar onbedoeld slaan zij het initiatief van hun medewerkers dood. Dat zegt Arend Ardon van Holland Consulting Group, die volgende week dinsdag aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveert op onderzoek hiernaar. Nieuwe structuren of systemen kunnen via een stappenplan worden ingevoerd, maar een cultuuromslag niet. Een stappenplan werkt bij de gratie van een afwachtende houding van het personeel. Wil je gedrag veranderen, dan werkt een stappenplan averechts.

Duits onderzoek: sociaal gelijk Nederland bedreigd als kennisland

Nederland staat nummer één in de lijst van 27 EU-lidstaten waar het gaat om het voorkomen van armoede. Maar, er ligt een bom onder onze positie als kennisland. Een onderzoek naar de sociale gelijkwaardigheid en kansen in de 27 EU-lidstaten door de Duitse denktank Berlinpolis plaatst Nederland op een 3e plaats in Europa. Sociaal zijn we wel. Maar, op het gebied van kennis, (beroeps)onderwijs, sociale mobiliteit en studiekansen voor allochtonen gaat het echt de verkeerde kant op.

Vuur als inspiratiebron